Plas en poepproblemen
Bij de meeste kinderen is het zindelijk worden een proces dat ‘vanzelf’ gebeurt in de leeftijd van twee tot vier jaar. De basis voor het zindelijk worden ligt in het kunnen, willen en begrijpen. Een kind moet voelen dat hij of zij een plas of poep moet doen en dient te begrijpen waarvoor een toilet of potje dient.
Maar soms lukt het zindelijk worden niet of niet zo goed en hebben kinderen ouder dan vier jaar nog regelmatig een natte broek of ontlasting in de onderbroek. De reden kan al bekend zijn: als er bijvoorbeeld als gevolg van een buikoperatie, een aangeboren afwijking of een traumatische ervaring problemen bij het plassen en poepen ontstaan.
Dit is natuurlijk ontzettend vervelend voor het kind zelf, maar ook de ouders/verzorgers ervaren stress rondom deze problemen. Kinderen laten niet altijd merken dat ze het vervelend vinden, verbergen de kleding die vies is geworden of negeren de natte broek die ze aanhebben.
Wat is kinderbekkentherapie
Kinderbekkentherapie richt zich onder andere op plas en/of poep ongelukken, buikpijn, obstipatieklachten, het niet zindelijk worden en bedplassen. Onze therapeut, gespecialiseerd in de bekkenbodem bij kinderen, kan een onderzoek en behandelplan met jullie opstellen. De therapie is gericht op inzicht creëren bij het kind en verzorgers en dat kinderen baas worden over hun eigen buik, blaas en darm.
Een van onze therapeuten is gespecialiseerd in de bekkenbodem en kan helpen bij de onderstaande problemen.
- Plasongelukken overdag
- Bedplassen
- Erg vaak moeten plassen
- Blaasontstekingen
- Poepongelukken overdag
- Angst om te plassen of te poepen
- Obstipatie (verstopping)
- Buikpijn gecombineerd met bovenstaande symptomen
Hoe ziet het onderzoek en de behandeling eruit bij kinderen?
Het eerste consult
Om een goed beeld te krijgen van de klachten zal er eerst een gesprek plaats vinden met u en uw kind. Hierbij wordt de hulpvraag geïnventariseerd en krijgt u vragen over het plas- en poepgedrag, toilethouding, eten en drinken van uw kind. Soms wordt er gekozen om een apart gesprek met ouders te plannen om het kind niet te veel te belasten.
U krijgt van de kinderfysiotherapeut een poep en plasdagboek waarbij u een aantal dagen kunt bijhouden wanneer uw kind plast/poept maar ook drinkt of wanneer het een ongeluk heeft. Daarna zal kinderfysiotherapeut zal een onderzoek uitvoeren om een indruk te krijgen van de motoriek, sensorische informatieverwerking, houding en het gebruik van de bekkenbodemspieren (dit is met de kleren aan).
De behandeling
Het behandelplan wordt opgesteld in samenspraak met de ouder(s)/verzorgers, het kind en eventueel met de verwijzer.
De behandeling kan bestaan uit:
- Uitleg over plassen en poepen en wat het probleem is. Dit wordt gedaan op een manier die past bij de leeftijd van uw kind en wordt vaak ondersteund door tekeningen en boeken.
- Het invullen van een plas- en/of poepdagboek.
- Uitleg over het juiste toiletgedrag en de juiste toilethouding.
- Adviezen over eten, drinken en bewegen.
- Het leren aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren.
- Oefeningen om op de juiste manier te leren plassen of poepen.
- Oefeningen gericht op ademhaling en ontspanning.
Herkent u signalen of heeft u vragen over de zindelijkheid van uw kind. Neem dan contact met ons op.