Kinderbekkentherapie

Kinderbekkentherapie
bekkenbodemtherapie

Soms lukt het zindelijk worden niet en hebben kinderen ouder dan vier jaar nog regelmatig een natte broek of ontlasting in de onderbroek.

Heeft u een kind dat moeite heeft met zindelijk worden overdag of ‘s nachts, niet durft te poepen, obstipatie heeft en/of buikpijn. Of heeft u een kind dat urine of ontlasting verliest?  Neem dan contact op met onze kinderbekkenfysiotherapeut.

Plas en poepproblemen

Bij de meeste kinderen is het zindelijk worden een proces dat ‘vanzelf’ gebeurt in de leeftijd van twee tot vier jaar. De basis voor het zindelijk worden ligt in het kunnen, willen en begrijpen. Een kind moet voelen dat hij of zij een plas of poep moet doen en dient te begrijpen waarvoor een toilet of potje dient.

Maar soms lukt het zindelijk worden niet of niet zo goed en hebben kinderen ouder dan vier jaar nog regelmatig een natte broek of ontlasting in de onderbroek. De reden kan al bekend zijn: als er bijvoorbeeld als gevolg van een buikoperatie, een aangeboren afwijking of een traumatische ervaring problemen bij het plassen en poepen ontstaan.

Dit is natuurlijk ontzettend vervelend voor het kind zelf, maar ook de ouders/verzorgers ervaren stress rondom deze problemen. Kinderen laten niet altijd merken dat ze het vervelend vinden, verbergen de kleding die vies is geworden of negeren de natte broek die ze aanhebben.

Wat is kinderbekkentherapie

Kinderbekkentherapie richt zich onder andere op plas en/of poep ongelukken, buikpijn, obstipatieklachten, het niet zindelijk worden en bedplassen. Onze therapeut, gespecialiseerd in de bekkenbodem bij kinderen, kan een onderzoek en behandelplan met jullie opstellen. De therapie is gericht op inzicht creëren bij het kind en verzorgers en dat kinderen baas worden over hun eigen buik, blaas en darm.

Een van onze therapeuten is gespecialiseerd in de bekkenbodem en kan helpen bij de onderstaande problemen.

 • Plasongelukken overdag
 • Bedplassen
 • Erg vaak moeten plassen
 • Blaasontstekingen
 • Poepongelukken overdag
 • Angst om te plassen of te poepen
 • Obstipatie (verstopping)
 • Buikpijn gecombineerd met bovenstaande symptomen

Hoe ziet het onderzoek en de behandeling eruit bij kinderen?

Het eerste consult

Om een goed beeld te krijgen van de klachten zal er eerst een gesprek plaats vinden met u en uw kind. Hierbij wordt de hulpvraag geïnventariseerd en krijgt u vragen over het plas- en poepgedrag, toilethouding, eten en drinken van uw kind. Soms wordt er gekozen om een apart gesprek met ouders te plannen om het kind niet te veel te belasten.

U krijgt van de kinderfysiotherapeut een poep en plasdagboek waarbij u een aantal dagen kunt bijhouden wanneer uw kind plast/poept maar ook drinkt of wanneer het een ongeluk heeft. Daarna zal kinderfysiotherapeut zal een onderzoek uitvoeren om een indruk te krijgen van de motoriek, sensorische informatieverwerking, houding en het gebruik van de bekkenbodemspieren (dit is met de kleren aan).

De behandeling

Het behandelplan wordt opgesteld in samenspraak met de ouder(s)/verzorgers, het kind en eventueel met de verwijzer.

De behandeling kan bestaan uit:

 • Uitleg over plassen en poepen en wat het probleem is. Dit wordt gedaan op een manier die past bij de leeftijd van uw kind en wordt vaak ondersteund door tekeningen en boeken.
 • Het invullen van een plas- en/of poepdagboek.
 • Uitleg over het juiste toiletgedrag en de juiste toilethouding.
 • Adviezen over eten, drinken en bewegen.
 • Het leren aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren.
 • Oefeningen om op de juiste manier te leren plassen of poepen.
 • Oefeningen gericht op ademhaling en ontspanning.

Herkent u signalen of heeft u vragen over de zindelijkheid van uw kind. Neem dan contact met ons op.

Meer weten over Kinderbekkentherapie?

Vul het aanmeldformulier in en wij nemen snel contact met u op. Wilt u eerst overleggen of heeft u vragen? Bel dan met een van onze therapeuten.

Andere therapieën:

Onze dochter kwam op school niet goed mee met schrijven. Ze draaide letters om en schreef niet snel genoeg. De therapie was heel leerzaam en werd op zo een manier aangeboden dat mijn dochter weer plezier kreeg in het schrijven. In de klas kan ze nu weer goed mee komen en haar handschrift is ontzettend vooruit gegaan!
Lieke
Ouders van Saar
De therapie voor mijn zoon was erg uitnodigend en zat vol met plezier! We keken altijd uit naar het wekelijkse oefenmoment! Gelukkig is mijn zoon nu klachtenvrij en kunnen we dankzij alle tips voorlopig zelfstandig blijven oefenen.
Anna
Moeder van David