Orthopedische klachten

Orthopedische klachten
orthopedie

Heeft uw kind moeite met bewegen of lopen? De kinderfysiotherapeut kan beoordelen wat past binnen de normale ontwikkeling of dat er therapie ingezet moet worden.

Heeft uw kind een voet, hand of rug die er anders uit ziet of beweegt? Loopt uw kind met de voeten naar binnen of op zijn tenen? Valt uw kind vaak, loopt het mank of wil het niet lopen, kruipen of zitten? Heeft uw zoon of dochter een kromme houding? Of last van hoofdpijn of rugpijn? Of heeft uw kind een been of arm gebroken en hebben ze moeite met het bewegen erna? Dan is het goed dat u een kinderfysiotherapeut laat meekijken om te kijken wat er aan de hand is.

De kinderfysiotherapeut zal de klacht onderzoeken en samen met u en uw kind een passend behandelplan opstellen. Bij verdenking van een ernstige klacht worden er passende stappen ondernomen in overleg met u.

Wat zijn orthopedische klachten?

Orthopedische klachten kunnen bij uw kind op elke leeftijd voorkomen. Wanneer de klachten invloed hebben op het bewegen van uw kind is het een goed idee om een afspraak te maken. Voor u kind gaan wij op zoek naar de oorzaak van de klacht en bieden we een plan aan om het bewegen weer zo goed mogelijk.

Wat kan een kinderfysiotherapeut doen bij pijn of orthopedische klachten? 

Een kinderfysiotherapeut zal zich verdiepen in de klacht of beperking van uw kind. Door mee te denken en thuis en in behandeling te oefenen zorgen we samen dat uw kind weer kan klachtenvrij kan sporten en bewegen.

Orthopedische klachten bij baby’s

Kinderen kunnen geboren worden met orthopedische afwijkingen zoals klompvoeten of een heupdysplasie. Daardoor gaan kinderen zich motorisch anders ontwikkelen. De kinderfysiotherapeut kan dit begeleiden en in het revalidatietraject na een eventuele operatie behandelen. Kinderen kunnen dan nog steeds anders bewegen dan normaal. Ze gaan bijvoorbeeld billenschuiven of asymmetrisch kruipen. Of ze gebruiken de ene arm minder goed dan de andere. 

Klachten bij peuters en kleuters

Als kinderen gaan lopen ontwikkelen voeten en benen zich om het lichaamsgewicht te kunnen dragen. Soms laten kinderen afwijkingen in het looppatroon zien zoals:

 • op hun tenen lopen
 • naar binnen lopen met de voeten
 • lopen met x benen
 • lopen met o benen
 • mank lopen
 • veel vallen of struikelen

De kinderfysiotherapeut kan beoordelen wat past binnen de normale ontwikkeling of dat er therapie ingezet moet worden. Samen met ouders zal besproken worden hoe thuis geoefend kan worden. Iedere week wordt de situatie opnieuw beoordeeld door de therapeut. 

Basisschoolleeftijd

Op deze leeftijd gaat sport en spel steeds meer motorische vaardigheden vragen. Het bewegen wordt complexer en uitdagender. Dat kan leiden tot blessures of overbelasting. Het kan ook zo zijn dat uw kind te passief is, en dreigend overgewicht krijgt. We hebben natuurlijk liever dat uw kind zich goed ontwikkelt, maar juist op deze leeftijd is het belangrijk om vroeg te signaleren. Zo wordt de kans op latere problematiek kleiner. 

De kinderfysiotherapeut kan uw kind begeleiden in de volgende trajecten:

 • Revalidatie na trauma/val/botbreuk, om te voorkomen dat uw kind angstig wordt voor bewegen. Ook het terug begeleiden naar het oude sportniveau behoort tot de mogelijkheden. 
 • Hoofdpijnklachten die houdingsgerelateerd zijn’
 • Houdingsafwijkingen die door het gebruik van tablet, laptop en telefoon steeds vaker voorkomen op jonge leeftijd;
 • Bij extreem flexibel zijn (hypermobiliteit);
 • Groei gerelateerde klachten;
 • Overgewicht.

Middelbare schooltijd

Op deze leeftijd maken kinderen vaak de laatste groeispurt. Maar daarnaast verandert er nog veel meer in het lijf tijdens de pubertijd. Houdingsafwijkingen en groei gerelateerde blessures komen in deze tijd veel voor. Denk aan

 • Sportblessures
 • Nek en rugklachten
 • Houdingsafwijkingen
 • Overgewicht

Ongeacht de leeftijd van uw kind zal de kinderfysiotherapeut een onderzoek starten naar de oorzaak van de klachten. Bij een indicatie om een behandeling te starten zal met u en uw kind besproken worden hoe dit traject eruit zal komen te zien. Het behandelplan wordt zo samengesteld dat de therapie uitdagend en leuk is voor uw kind.

We betrekken andere disciplines, trainers, gymdocenten, leerkrachten en begeleiders om zo efficiënt mogelijk aan hetzelfde doel te werken.

De klacht zal regelmatig geëvalueerd worden om te kijken of er voldoende resultaten worden geboekt.  Zo blijft de behandeling effectief, efficiënt en voorkomen we vertraging als een doorverwijzing nodig is. 

Meer weten over Orthopedische klachten?

Vul het aanmeldformulier in en wij nemen snel contact met u op. Wilt u eerst overleggen of heeft u vragen? Bel dan met een van onze therapeuten.

Andere therapieën:

Onze dochter kwam op school niet goed mee met schrijven. Ze draaide letters om en schreef niet snel genoeg. De therapie was heel leerzaam en werd op zo een manier aangeboden dat mijn dochter weer plezier kreeg in het schrijven. In de klas kan ze nu weer goed mee komen en haar handschrift is ontzettend vooruit gegaan!
Lieke
Ouders van Saar
De therapie voor mijn zoon was erg uitnodigend en zat vol met plezier! We keken altijd uit naar het wekelijkse oefenmoment! Gelukkig is mijn zoon nu klachtenvrij en kunnen we dankzij alle tips voorlopig zelfstandig blijven oefenen.
Anna
Moeder van David