Schrijftherapie

Schrijftherapie
kpc-kinderen-schrijven

Schrijftherapie is vooral gericht op het hebben van plezier tijdens het schrijven, zodat uw kind enthousiast en zelfverzekerd wordt om te schrijven.

Heeft uw kind moeite om een pen goed vast te houden of heeft het moeite met aan leren van de letters? Schrijft uw kind te langzaam of is het handschrift van uw kind niet leesbaar? Sommige kinderen hebben pijnklachten tijdens het schrijven, weigeren te schrijven of hebben moeite met de dubbeltaken op school. De leerkracht kan ook aan geven dat uw zoon of dochter het handschrift moet verbeteren.

Hoe eerder er gesignaleerd wordt dat het aanleren van de pengreep, letters en cijfers lastig is voor uw kind hoe beter. Maak een afspraak om te kijken en onderzoeken waar uw kind vastloopt en welke oplossingen er zijn. Samen met u en uw kind zal er een plan worden gemaakt om de schrijfproblemen op de te lossen.

Schrijfproblemen

De invloed van digitalisering op het schrijven van uw kind: In de huidige maatschappij is de digitalisering zich enorm aan het ontwikkelen. Het heeft zijn voordelen! Maar kinderen schrijven steeds minder met de hand. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de (school) carrière van uw kind.

Door te schrijven worden woorden beter onthouden in vergelijking met typen. Ook is er een belangrijk verband tussen schrijven en de schriftelijke taalontwikkeling, bijvoorbeeld spelling. 

Veel voorkomende schrijf klachten

Om ervoor te zorgen dat uw kind goed met de (schrijf)opdrachten van school mee kan komen, is er een leesbaar handschrift nodig met een passend schrijftempo. Liggen daar uitdagingen? Dan kan de fysio- of ergotherapeut bekijken waardoor het schrijven moeizaam gaat. Wat we vaak tegenkomen zijn de volgende moeilijkheden:

  • Het kind volgt een onjuist lettertraject, maakt de verkeerde schrijfbeweging.
  • De pengreep is inefficiënt
  • Het kind duwt te hard op het potlood
  • Inefficiënte werkhouding
  • Moeite met concentreren
  • Onvoldoende oog-hand coördinatie
  • Problemen in het (visueel) herkennen van letters en (auditief) klanken

Hoe ziet de therapie eruit

De kinderfysiotherapeut of ergotherapeut kan samen met u en uw kind in kaart brengen wat de oorzaken zijn van het schrijfprobleem en een plan dan hoe dit het beste geoefend kan worden. Ook wordt er gekeken naar functionele hulpmiddelen om bv de pengreep te verbeteren.

De therapie is vooral gericht op het hebben van plezier tijdens het schrijven, zodat uw kind enthousiast wordt om te schrijven en zelfverzekerd wordt. Om snel resultaat te zien is thuis oefenen essentieel! Veel herhaling maakt dat de ‘nieuwe’ manier van schrijven sneller automatiseert. 

Wilt u graag dat uw zoon/dochter beter leert schrijven? Vul het aanmeldformulier in en wij nemen snel contact met u op. Wilt u eerst overleggen of heeft u vragen? Bel ons dan!

Meer weten over Schrijftherapie?

Vul het aanmeldformulier in en wij nemen snel contact met u op. Wilt u eerst overleggen of heeft u vragen? Bel dan met een van onze therapeuten.

Andere therapieën:

Onze dochter kwam op school niet goed mee met schrijven. Ze draaide letters om en schreef niet snel genoeg. De therapie was heel leerzaam en werd op zo een manier aangeboden dat mijn dochter weer plezier kreeg in het schrijven. In de klas kan ze nu weer goed mee komen en haar handschrift is ontzettend vooruit gegaan!
Lieke
Ouders van Saar
De therapie voor mijn zoon was erg uitnodigend en zat vol met plezier! We keken altijd uit naar het wekelijkse oefenmoment! Gelukkig is mijn zoon nu klachtenvrij en kunnen we dankzij alle tips voorlopig zelfstandig blijven oefenen.
Anna
Moeder van David