In de basis moet het kind informatie kunnen opnemen en verwerken (sensorische informatieverwerking). Door wat kinderen ruiken, horen, voelen en zien doen ze ervaringen op. Een baby bepaald op basis van die informatie of het lekker in zijn/ haar vel zit. Als dat lukt kan een baby zijn aandacht richten op zijn omgeving en op onderzoek uitgaan.
De motoriek is het middel van een kind om zijn eigen lijf en de omgeving te leren kennen. Waar stopt je lijf en begint de rest van de wereld? Waar liggen je grenzen en wat kun je allemaal?
Soms krijgt een baby het niet voor elkaar om alle ontwikkelingsstappen soepel te doorlopen. Er zijn uitdagingen. Wat zie je dan gebeuren?
- Uw kind kijkt maar een kant op of heeft moeite met het hoofd naar een kant te draaien (voorkeurshouding).
- Uw kind heeft een afplatting van het hoofd of er is sprake van een asymmetrische vorm van het hoofd (brachio- of plagio-cephalie).
- Uw baby is erg onrustig, huilt veel of is juist erg rustig.
- Uw baby overstrekt veel
- Uw baby is heel slap of juist heel gespannen
- Uw kind wil niet slapen of heeft problemen met in slaap komen
- Uw kind wil niet op de buik liggen.
- Er is sprake van een vertraagde motorische ontwikkeling; u ziet dat uw kind ten opzicht van andere kinderen anders ontwikkelt.
- Uw kind doorloopt een andere ontwikkeling als gevolg van een syndroom (bijvoorbeeld het syndroom van down).
- Aangeboren afwijkingen die de motoriek beïnvloeden (hart/ longproblematiek, spierziekte of metabool afwijkingen).
- Orthopedische problemen (heupdysplasie, klompvoeten)
- Uw kind is te vroeg geboren (prematuur)
- Uw kind heeft als gevolg van neurologische schade uitdagingen in de motoriek (erbse parese, spina bifida, hersenbeschadiging)
De kinderfysiotherapeut kan helpen bij het diagnostiseren van de problemen. Een vroege behandeling/ interventie kan van groot belang zijn op de rest van de ontwikkeling.
Het onderzoek en de behandeling kan bij u thuis plaatsvinden of in de praktijk als u dat prettiger vindt.