Wat is een voorkeurshouding?
Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby’s in de eerste zes levensmaanden. Meteen na de geboorte draaien baby’s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over. Sommige baby’s blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of houden hun hoofd stil in het midden. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd. Hierdoor kan het hoofd een afplatting aan een kant krijgen of wordt het achterhoofd plat.
De kinderfysiotherapeut brengt de motoriek en de afplatting van het hoofd van uw kind in kaart en zal passende oefeningen over spelen en adviezen over hanteren, positioneren en verzorgen, passend bij uw situatie, geven. Herkend u deze klacht, wacht niet te lang met het maken van een afspraak. Hoe eerder de therapie start hoe beter de uitkomsten zijn.
Om de afvlakking van het hoofd in kaart te brengen maakt onze praktijk gebruik van de SKULLY app. Dit is een betrouwbare meetmethode waarbij het kind weinig belast wordt en je als ouders goed inzicht hebt in de voortgang van uw kind.
Voorkeurshoudingen
Veel pasgeborene hebben een voorkeurshouding, de een hardnekkiger dan de andere. Het veel liggen op 1 kant van je hoofd kan invloed hebben op de vorm van je hoofd. Ouders merken dit vaak en maken zich hier zorgen over. Echter heeft meestal de vorm van het hoofd geen invloed op de ontwikkeling van de hersenen en is het puur cosmetisch.
De a-symmetrie beperkt zicht vaak niet tot het hoofd en hals gebied maar werkt vaak door in de gehele motoriek zoals het liggen in een C vorm, een hand meer gebruiken en scheef zakken met zitten.
Het is onduidelijk hoe een voorkeurshouding ontstaat maar we weten wel de risicofactoren die de kans op een voorkeurshouding en/of een afplatting vergroten;
- Eerstgeborene en jongetjes hebben een hoger risico.
- Te weinig op de buik liggen
- Kinderen die inactief zijn door slappe spieren
- Kinderen die een motorische achterstand hebben
- Kinderen die een schedelvervorming al hebben na de bevalling
- Een verminderde beweeglijkheid van de nek tijdens het draaien.
- Breuk van het sleutelbeen bij de geboorte.
Wat kunt u zelf doen?
Biedt uw kind veel variatie in bewegen;
Bij het slapen kan u proberen het hoofdje afwisselend naar links en rechts te draaien.
Bij het voeden met de fles kunt u wisselen van houdingen, links, recht en recht voor u.
Train de nekspieren door uw kind regelmatig op de buik te laten liggen, dit kan ook op uw borst, knieën of op uw arm.
Zorg dat er wat leuks te zien is aan de niet voorkeurskant en dat uw kind zoveel mogelijk wordt uitgedaagd om naar de niet voorkeurskant te kijken, dit geldt voor de box, bij u op schoot en op het kleed.
Toch hulp nodig?
Heeft uw onvoldoende het idee dat het lukt met deze tips en de tips die u al heeft gekregen op het consultatiebureau? Of twijfelt u over de vorm van het hoofdje en hoe erg de afvlakking is? Of wilt u dat er een kinderfysiotherapeut met mee kijkt en denkt? Neem dan contact met ons op.
De behandeling van uw kind vindt meestal plaats bij uw thuis om de oefeningen en oplossing zo praktisch mogelijk te maken.